Bier smeden in Dardennen…

Het gaat hier om twee brouwerijtjes, de ene héél klein en de andere klein, die beiden iets met het smeden te maken hebben en in Dardennen zijn gelegen.

Brouwerij INTER-POL, amper één jaar aktief en genesteld in een 300 jaar « oude huis van de smid » is de kleinste van beiden en is gelegen in de vallei van Achouffe te Mont, dus in het hartje van de Luxemburgse Ardennen.

Brouwerij Smisje, is sinds 1995 aktief en is gelegen in de Vlaamse Ardennen, meer precies te Mater vlakbij Oudenaarde.

 

Twee gelukkige « brouwsmids », links Johan Brandt op bezoek bij zijn kollega Pol Ghekiere.

 

Brouwerij INTER-POL :

Mont, een klein & authentiek ardens dorpje in tweeën gesneden door de baan die naar Achouffe leidt ! Dus een steenworp verwijderd van de bekende brouwerij met de kabouter welke onrechtsstreeks aan de basis ligt dat Pol Ghekiere de roerstok in handen heeft genomen. Met zijn roerstokje peddeld hij serieus door in zijn minuskuul,  maar ô zo degelijke half-automatische brouwinstallatie.

Pol en Tine baatten destijds een eetcafé uit in Dadizele, vlakbij Menen.

Binnen was er plaats voor 110 hongerige gasten. In 1999 waren ze na 18 jaar hard werken een beetje uitgekeken en wensten ze hun longen te vullen met Ardense lucht. Via een verkoopsaankondiging kwamen ze eerder toevallig in Mont terecht, waar het 300 jaar oud « huis van de smid » te koop was aangeboden. De volgende dag waren ze er de gelukkige eigenaars van.

 

Na zes maanden hard labeur was de typische B & B klaar om aan het groeiend aantal Chouffelse toeristen een bijkomende en attraktieve verblijfsmogelijkheid te bieden.

Maar van Bier was er nog geen sprake. Dat kwam 5 jaar nadien, toen de « Brasserie d’Achouffe » op zoek was naar vooral Nederlandstalige gidsen om véél meer bezoekers te kunnen ontvangen. Een prachtige opportuniteit opende zich voor Pol en hij twijfelde geen seconde om een onvolprezen loopbaan te beginnen als brouwerijgids.

Pol die in zijn eetkafé een Bierkaart had met een aanbod van 140 Bieren  vond dit uiteraard een kluif naar zijn hand. Al vlug kwam hij er achter dat in bepaalde groepen er steeds « Bierkenners » waren die hem vragen stelden waarop hij het antwoord schuldig bleef. Dus verdiepte hij zich in de mysterie van het brouwen in de keuken van Tine en dan vooral in haar kookpannen.

Pol werd meer en meer bezeten door het Bier en verbouwde eerst de helft van de oude « smisse » tot een klein & gezellig kaffeetje.

 

    

 

Het klein kaffeetje werd naar belgisch surrealisme « Au Grand Café » genoemd.

Nadien, in de andere helft van de oude « smisse » begon Pol aan een ongelooflijke onderneming om een zuiver lokaal te maken waarin nadien zijn uiterst moderne 70 liter brouwzaaltje terecht kwam.

Pol bleef ondertussen ook brouwen en onderwierp zijn Bieren regelmatig aan de smaakpapillen van de brouwers van Achouffe & DUVEL-MOORTGAT.

Pol hield heel goed rekening met de opbouwende kritiek van de kollega’s en de Bieren konden door de gasten van de B & B worden geproefd.

 

Pol besliste dan recentelijk om alles te officialiseren en kon het op een akkoord brengen met de accijnzen.

Hij kan nu uit de schaduw stappen met zijn brouwerijtje dat hij met een knipoog de naam heeft gegeven van « INTER-POL ».

Over de toekomst van zijn brouwerij zegt Pol als volgt :  « Ik ga alleen maar brouwen voor mijn plezier en, mijn passie en ik heb helemaal geen zin om te groeien. De brouwsels van 0,7 HL die ik nu kan brouwen zijn meer dan genoeg voor mij. »

 

    

 

Een hobby om de bar van zijn Brewery Bed & Breakfast ( B.B&B) te voorzien in twee originele Bieren :

de Witte Pol, bestemd voor de tarweBierliefhebbers. Pol mag er fier op zijn, recentelijk, op zijn 85-ste verjaardag,  vond Pierre Celis dat de Witte Pol het lekkerste tarweBier is dat hij de laatste jaren heeft mogen proeven. Het deed hem denken aan het « Oud Hoegaerds » dat hij destijds aan zijn thuisadres in de Vroentestraat, brouwde. Dit zegt wel wat !

de Zwarte Pol, een soort van milkstout waarin o.a. cacaopoeder  en lactose zijn verwerkt… een lekkernij niet alleen in de winter maar ook tijdens de zomeravonden. De inspitabron voor dit Bier is de « Chocolate Indulgence » van brewery Ommegang in Cooperstown.

Wanneer Pol met zijn  produktie niet kan volgen, dan kan hij in zijn Grand-Café  terugvallen op het  prachtig gamma van de Bieren van Achouffe, Liefmans en van DUVEL-MOORTGAT.

 

Pol vermaakt zich dus uitstekend in zijn modern & klinisch zuiver brouwerijtje.

Indien u, als caféganger, het Bier wenst te proeven, dan is « Au Grand Café » open op dinsdag- en woensdag-avond vanaf 17 :00 uur.

 

 

Kom en vier mee…. : « La Vieille Forge 300 jaar ! »

 

Op zaterdag 18 en zondag 19 september van dit jaar  wordt het 300 jarig bestaan van « La Vieille Forge » gevierd. Pol brouwt nu  4 maal per maand in de hoop dat hij voor zijn feestweekend over voldoende Bier zal beschikken.

Naast het de ter plekke gebrouwen Bieren zal er eveneens ter plekke gemaakte muziek te beluisteren zijn.

 

Ligging : in de vallei van Achouffe te Mont, dus niet ver van de bekende brouwerij met de kabouter.

Info B.B.&B  La Vieille Forge : +32 476 369 639

 

      

   21 maart 2010, Pierre Celis viert zijn 85ste        Een record Au Grand Café…

    Verjaardag met een glas « Witte Pol ».              Vijf brouwers per m² !

       

Nieuwe Bieren…                             Inter-Pol & Au Grand Café.       De Biergoeroe van Mont.

        

Ergens in de Vlaamse Ardennen.                            Smiske Nature-Ale.

 

Brouwerij SMISJE. ( GSM : + 32 475 364 489 )

 

Johan Brandt en zijn vrouwtje Christine zijn sinds eind 1995 aktief als brouwer. Johan is de enige drukker-brouwer van België en zijn eerste brouwerijtje noemde hij brouwerij « ‘t SMISJE » omdat deze, net zoals INTER-POL, was ondergebracht in een voormalig huis van een smid.

Deze eerste brouwerij was gelegen in Assebroek, een deelgemeente van Brugge.

De eerste brouwzaal van 120 liter was ondergebracht op een ruimte van 12m². Verkeerdelijk oordeelde Johan Brandt dat zo’n kleine brouwinstallatie heel interessant is om te experimenteren… En eksperimenteren deed hij tot grote tevredenheid van de « what’s new » Bierliefhebbers.

In het begin lukte deze aanpak zodat de hoogte van de brouwketel werd aangepaste om tot brouwsels te kunnen komen van 320 liter per brouwsels.

Op 13 jaar tijd presteerde Johan het om 19 verschillende Bieren op de markt te brengen. Hij kwam er echter achter dat er geen enkele Bierhandelaar of Bierwinkel geïnteresseerd is om 19 verschillende Bieren in haar assortiment op te nemen.

Johan had geen budget om alle Bieren te promoten en zelfs indien hij budget hiervoor zou hebben, dan wist hij nog niet welk Bier hij diende te promoten want hij had geen uitschieter.

Met zoveel verschillende Bieren en de langzame rotatiesnelheid ervan had hij geen vergelijkingspunt met het voorgaande brouwsel van hetzelfde Bier. Inderdaad, de brouwperiode van hetzelde Bier was steeds groter dan 6 maanden. Hoe is het dan mogelijk om een recept ontwikkelen wanneer er slechts oud Bier beschikbaar is om het te kunnen vergelijken met het pas gebrouwen Bier?

 

Het keerpunt voor Johan was 2008, toen  kwam hij in kontakt met een brouwer die zich begon te interesseren in zijn lot. Johan werd vriendelijk, maar met aandrang duidelijk gemaakt  dat de smaak van de originele Bieren die hij brouwde zeker niet in de markt lagen en dat zijn Bieren, omwille van de te lange rotatietijd, ook veelal verouderd smaakten.

Al heel snel werd het aantal Bieren teruggebracht van 19 naar 9. Een laatste nieuwkomer kwam er nog bij : De Kuvee Elektrik 979W.  Johan had dus nog steeds, met 10 Bieren, een te groot Bierassortiment.

 

De « Kuvee Elektrik 979W » zou door Johan voor een deel aan de modelvliegklub « Les Libellules » van Hotton, de thuisbasis van « The Flying Chouffe », geschonken worden. Het proefbrouwsel van dit Bier werd door br. INTER-POL gebrouwen, om nadien te worden herbrouwen door Johan in zijn brouwerijtje te Assebroek. Uit deze kritische kontakten zou  Johan op brouwtechnisch en op marketinggebied heel snel iets bijleren.

 

In zijn weinige vrije tijd die Johan over had, was hij sinds jaren bezig om een vroegere limonadebedrijf om te bouwen tot een brouwerij  in de Driesleutelstraat te Mater. Johan heeft hier het grote geluk om over een erkende kwaliteitsbron te beschiken : de St-Amelberga bron.

 

Door de grootte van de brouwerij, 2 X 22hl per brouwsessie,  zag Johan zich genoopt om nog verder het aantal Bieren af te bouwen. Plots nam Johan dan een drastische beslissing : hij zou zich beperken tot één enkel Bier. Het SMISKE.

 

Smiske is een bitter Bier van 7 vol.% alc. dat uitsluitend wordt gehopt met Vlamertingse hop. De bitterige smaak fuseert optimaal het het fruitige SMISJE-gist. De fles bevat geen etiket, daarentegen is het decor er in gebakken en verwijst met de slogan « Nature-Ale » naar de natuurlijke ligging van de brouwerij.

Doordat Johan Brand zich vanaf nu slechts op één Bier dient te concentreren is de kans ook reeël dat dit éné product het beter gaat doen dan de 19 vorige  tesamen. Een enkel Bier brouwen, regelmatig controleren en proeven is nu eenmaal gemakkelijker dan een groot assortiment.

Johan heeft één ding geleerd : meedrinkers die niet hoeven te betalen voor hun Bier zijn nooit zeer kritisch en tillen beginnende brouwers wel eens over de roerkuip… of is het in de roerkuip ?

SMISKE, NatuurBier op gist met een lekkere & bittere afdronk…